Medeorganisator en presentator Pim Karhof heeft zoals hij elke maand doet, een verslag geschreven van Opstaan in Momfer.

Annemieke Steenbergen heeft foto's gemaakt die je op de volgende link (ergens in het midden van de pagina) terugvindt http://www.gedichten-forum.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=228&postdays=0&postorder=asc&start=705&sid=09174dc3996f5c63f7bc93bf64a7ea0c

Verslag OpStaan in Momfer, zondag 5 september 2004

Door Pim Karhof

Ondanks het mooie weer en de Uitmarkt die 1 september werd gehouden, wist het publiek vanaf 15.00 uur de weg naar Momfer goed te vinden. Toen organisatoren Alex Franken en Pim Karhof om 16.00 uur het Open Podium openden, was het al flink druk. Gelukkig maar! Een goed begin van het nieuwe culturele seizoen is het halve werk, zullen we maar zeggen. De eerste cabaretier die het podium bestormde, was Patrick Deters. Als één van de drijvende krachten achter cabaret-site www.zwartekat.nl kon hij deze dag niet voorbij laten gaan. Zijn visie op de wereld om hem heen schetste hij met de nodige zelfspot. Hij kreeg dan ook al snel de lachers op zijn hand en zette de toon voor een mooie dag. Vervolgens was het de beurt aan dichter Roop. Hij droeg onder meer een gedicht voor in de Duitse taal. Gelukkig verzuimde hij niet de Nederlandse versie ook voor te lezen en zoals zo vaak dwong Roop met zijn werk ook nu weer de nodige bewondering af. Vervolgens was het de beurt aan René Schwab om een verhaal voor te dragen. Aansluitend vermaakte hij het publiek met komische gedichten. Wouter Ydema, een oude bekende, droeg vervolgens zijn poëzie voor en kreeg absolute stilte in de zaal.

Het was een warme dag. Daarom kondigde presentator Pim Karhof de eerste pauze aan, maar niet zonder even stil te staan bij het plotselinge overlijden van Bram Vermeulen. Het tweede blok werd geopend door Alex Franken. Hij maakte zijn podiumdebuut als cabaretier en had kennelijk niet van de geestverruimende middelen af kunnen blijven. Gelukkig was één slokje ijsthee voldoende om deze, overigens gespeelde, stonedheid te laten ophouden. Na Alex was het tijd voor een typisch Opstaan-fenomeen: de Poëzie-estafette. Debutant Joop, Annemieke Steenbergen, Wichter Ponne en Roop stonden al klaar om de microfoon in hoog tempo door te geven. Kennelijk was de ervaring van de dichters op het podium aanstekelijk, want Marco Klomp, Wouter Ydema, Alex Franken en Edwoud Groot gaven te kennen ook graag mee te doen. Presentator Pim Karhof, groot voorstander van spontane acties, liet het allemaal toe en kon niet laten zelf ook nog een gedicht te ?doen?. Dit tweede blok sloot hij af met een gedicht van Cees Buddingh over een schaartje dat toch een elastiekje bleek te zijn. Vervolgens toog men naar de bar om een verkoelend glas te bestellen.

De tweede pauze werd door technicus dj Benny Bee gebruikt om te soundchecken waarna het de beurt was aan Wicher Ponne. Wicher kwam speciaal uit Arnhem om op te treden. Het was het zeker waard! Mooie poëzie en hij zong zelfs nog een lied van Tom Waits, zichzelf begeleidend op gitaar. Ronnie Dijksterhuis wilde graag een voordracht oefenen voor de SLAM in Amersfoort. Dat mocht natuurlijk en we denken dat hij een goede kans maakt op de finale! Jeroen Pater, cabaretier, wilde graag wat nieuw materiaal uitproberen. Hij ontlokte lachsalvo na lachsalvo aan het publiek en verveelde geen moment. Simon Timah uit Kameroen was het sluitstuk van de dag. Zijn conference was geheel in het engels, wat voor een gedeelte van de toeschouwers toch even wennen was. Het was er niet minder geslaagd om. De presentator sloot de dag af met nog een gedicht van Cees Buddingh over een kooitje dat leeg het mooist is. OpStaan in Momfer was goed bezocht en er stond een indrukwekkende line-up van artiesten. Het publiek heeft genoten, de deelnemers waren tevreden. Wat kunnen we ons nog verder wensen? Dit beloofd veel goeds voor het komend seizoen!

De volgende Opstaan in Momfer is op 3 oktober. Ook dan belooft het weer een mooie dag te worden.

Dit verslag en verslagen van andere dagen zijn ook terug te lezen op www.opstaan.org

Graag tot ziens op zondag 3 oktober 15.30 uur in café Momfer, Oude Molstraat 26a Den haag

Alex Franken, Pim Karhof en dj Benny Bee