Op zaterdagavond 11 december voert het Haags Vocaal Ensemble, begeleid door het Arcade Ensemble en met een keur aan uitstekende solisten in de Oosterkerk in Hoorn een van de grote meesterwerken van Johann Sebastian Bach uit: zijn HOHE MESSE.

Bach componeerde dit grootse werk vermoedelijk voor het hof in Dresden. Veel elementen in de mis wijzen in die richting. Het is al langer bekend dat Bach, die vele jaren als cantor in Leipzig werkzaam was, graag in Dresden wilde werken. Mogelijk is de HOHE MESSE door Bach bedoeld als een proefstuk. Maar dan wel een zeer geslaagd proefstuk, want de grote meester schreef een complete mis die voor een belangrijk deel bestaat uit al eerder geschreven composities. Bach voegde dat zo smaakvol en kunstig aaneen dat voor de luisteraar een werk van grote samenhang en technische vaardigheid tot klinken komt. De HOHE MESSE is een intens en groots werk dat onder de liefhebbers een grote populariteit geniet.

Het Haags Vocaal Ensemble en het Arcade Ensemble staan onder leiding van de Utrechtse dirigent Chris Pouw. De solisten maken deel uit van het koor en zingen dus ook alle koorpartijen. Deze werkwijze is waarschijnlijk in overeenstemming met de praktijk in Bachs tijd. De solisten zijn Marieke Steenhoek - sopraan I, Michelle Mallinger - sopraan II, Kaspar Kröner – altus, Lars Piselé – tenor en Michiel Meijer – bas.

Zaterdag 11 december 2010, aanvang 20.00 uur, Oosterkerk Hoorn, Grote Oost 58.

Toegang € 17,50 / CJP en Pas65 € 15,00. Reserveren via de website is voordeliger.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.oudemuzieknu.nl > Hohe Messe, via festivalorganisatie@oudemuzieknu.nl, via de festivallijn 06 34733832 of bij de Hoornse Boekhandel, Grote Noord 11. Ook aan de kerk zijn kaarten verkrijgbaar. De kassa is geopend vanaf 19.15 uur.

Dit concert vindt plaats onder auspiciën van het Festival Hoorn – Oude Muziek Nu.

www.oudemuzieknu.nl